Lepoglavi u Bruxellesu dodijeljena titula EUROPSKI GRAD SPORTA 2015

Lepoglavi u Bruxellesu dodijeljena titula EUROPSKI GRAD SPORTA 2015

Titula Europski grad sporta rezultat je dugogodišnjeg predanog rada u Zajednici sportskih udruga Grada Lepoglave

Laskava titula – Europski grad sporta 2015., koju je Lepoglavi dodijelio European Capitals of Sport Association (ACES) priznanje je generacijama lepoglavskih sportaša i sportskih djelatnika, ali i potvrda dugogodišnjeg upornog i pomno osmišljenog rada u Zajednici sportskih udruga Grada Lepoglave.

Lepoglava nesumnjivo ima dugu i bogatu tradiciju sporta, koja seže još u tridesete i četrdesete godine prošlog stoljeća, vrlo žive sportske aktivnosti i dobro razvijenu sportsku infrastrukturu, koja je većinom nastala posljednjih godina. Važne korake u tom razvoju možemo zahvaliti već nekadašnjem gradskom Odboru za sport, te kasnije aktivnostima Zajednice sportskih udruga Grada.

- Nakon što smo 2002. godine snimili stanje i dovršili ustroj Zajednice, napravili smo prvi četverogodišnji operativni plan i krenuli u nekoliko pravaca. Odmah smo u startu dobili snažnu podršku gradonačelnika Marijana Škvarića koji je prepoznao naše planove i kroz povećanje proračunskih sredstava za sport pratio naše projekte. Prvo smo krenuli u sanaciju, adaptaciju i izgradnju sportskih objekata, prije svih Sportsko – rekreacijskog centra, koji je bio totalno zapušten i devastiran. Uredili smo pristupni put, sanirali korito Bednje, uveli plin, sanirali staro i izgradili nova igrališta s rasvjetom. Vodili smo «borbu» i za sportsku dvoranu u Lepoglavi, zalagali smo se za promjenu projekta po kojem je Lepoglava trebala dobiti dvodijelnu sportsku dvoranu prema standardu Ministarstva obrazovanja. Budući se u malom mjestu kakvo je Lepoglava sportska dvorana gradi jedan put u stotinu godina, držali smo kako za razvoj sporta Lepoglavi treba prava sportska dvorana. Lobirali smo, održali cijeli niz sastanaka i uspjeli doći do sportske dvorane za cijeli lepoglavski kraj, koju je 2004. godine otvorio predsjednik Mesić. Već smo tada imali i planove za turnire u nizu dvoranskih sportova – rekao je Stjepan Ficko, bivši predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave.

Tajnik Zajednice Damir Kužir podsjetio je kako je u Lepoglavi uređen i moderni fitnes centar, uređeno je igralište na Višnjici, novo igralište s ogradom u Žarovnici, nova igrališta u Viletincu, Čretu, Očuri i Lepoglavskoj Vesi, planinarsko – rekreativna – biciklistička staza Vilinska špica.

- Gotovo je svaki mjesni odbor dobio neki novi sportski objekt. Grad je prepoznao i podržao ideju da se bavljenje sportom i rekreacijom omogući svima i to na cijelom gradskom području. Zajednica je intenzivno radila i na organizaciji sportskih manifestacija, a uz one lokalne, organizirali smo i niz programa na međužupanijskoj, državnoj i međunarodnoj razini. Redovno obilježavamo Svjetski dan sporta, organiziramo planinarsko – rekreativnu akciju – Idemo na Ravnu goru, Memorijalnu utrku Josip Putar, akcije Sportom protiv droge, programe uz Dan dijabetesa i niz drugih sportskih i rekreativnih programa za naše građane svih uzrasta. Bili smo organizator festivala Hrvatskog saveza športske rekreacije – Šport za sve. U novoj dvorani organiziramo Zimski otvoreni turnir u malom nogometu, koji smo uspjeli dovesti na visoku razinu. Zajednica je sudjelovala i u pripremi državnog prvenstva u biciklizmu, Svjetskog prvenstva u paraglidingu. Sedam godina organizirali smo međunarodni festival ženskog nogometa, a posebno smo ponosni na Otvorenu zabavnu školu nogometa, plemeniti projekt u koji smo ušli 2004. godine. U njemu sudjeluju djeca iz 22 države, s idejom da se kroz sport promiče mir i pomirba. Mi smo bili organizatori niza lokalnih, prekograničnih i međunarodnih škola nogometa, a 2011. godine smo bili domaćin škole u kojoj je sudjelovalo čak 200 djece iz 6 zemalja – naglasio je Damir Kužir i istaknuo odličnu suradnju s Hrvatskim olimpijskim odborom te nizom nacionalnih sportskih saveza.

Dobar rad Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave ogleda se i u značajnom porastu sportskih klubova i udruga na gradskom području, čiji je broj u zadnjih nekoliko godina s 10 porastao na 19 klubova i udruga za sport i rekreaciju.   

- Smatramo kako je rekreacija temelj sporta u Lepoglavi, još od Josipa Putara, pa upravo sportskoj rekreaciji svih naših građana posvećujemo posebnu pozornost – rekao je Stjepan Ficko i podsjetio kako je ove godine u Lepoglavi osnovan i nacionalni ured Otvorene zabavne škole nogometa, koji će organizirati škole po cijeloj Hrvatskoj, ali i kako je zahvaljujući Otvorenoj zabavnoj školi nogometa donirano mnogo sportske opreme ovdašnjim klubovima, školama i vrtićima.

- Ulaganje u sport je ulaganje u zdravlje, a ne trošak. Danas nažalost, u našoj zemlji nije najbolje vrijeme za sport, pogotovo u svjetlu zadnjih događanja u nogometu. No, mi kroz Otvorenu zabavnu školu nogometa kod djece promičemo fair play i prave vrijednosti koje će im pomoći da se razviju u kompletne osobe. Želimo stoga kroz ovo europsko priznanje cijeloj sportskoj Lepoglavi, omogućiti mladim ljudima da nastave takav odnos prema sportu u našem gradu – poručio je Stjepan Ficko i izrazi želju da Lepoglava u skoroj budućnosti dobije i – bazen.

                                    Kako je Lepoglava postala Europski grad sporta

Lepoglava je titulom – Europski grad sporta, potvrdila status sportskog grada koji brine o zdravlju i aktivnom životu svojih građana. Činjenica kako se nekom sportskom aktivnošću u Lepoglavi bavi više od 1.100 ljudi, odnosno, 13,5 posto stanovnika Grada Lepoglave, bila je važna prednost Lepoglave u kandidaturi za Europski grad sporta 2015.

- Spletom okolnosti imao sam se priliku susresti s Berislavom Čižmekom, čiji lobistički ured ima zastupstvo za ACES Europe i ovlaštenje predlaganja gradova iz Hrvatske za titulu Europski grad sporta, naravno, ukoliko zadovolje propisane kriterije. Tijekom tog susreta početkom srpnja gospodin Čižmek mi je predstavio ideju i rad ACES-a, i predao mi materijale potrebne za kandidaturu. U razgovoru s gradonačelnikom Škvarićem složili smo se da se prihvatimo posla i ustanovimo ispunjava li Lepoglava kriterije za titulu u kategoriji gradova do 25 tisuća stanovnika. Zajedno s Emilom Tkalecom, voditeljem Projektno - razvojnog ureda, pripremili smo tijekom ljeta sve potrebne podatke i uvidjeli da zadovoljavamo apsolutno sve kriterije. Gradonačelnik se složio da Grad Lepoglava uputi pismo namjere, a mi smo započeli pripremati aplikaciju koja je sadržavala niz podataka o Gradu, povijesti lepoglavskog sporta, sportskoj infrastrukturi, sportskim događanjima i planovima u budućnosti. Aplikacija nam je prihvaćena, pa smo obaviješteni kako će nas posjetiti komisija ACES-a koja će na terenu provjeriti stanje i napraviti bodovanje. Glavni tajnik ACES-a Hugo Alonso u Lepoglavi je 23. i 24. listopada obišao sve sportske objekte, i već je na konferenciji za novinare dao naslutiti kako smo zadovoljili kriterije i da se možemo nadati tituli koja nam je uručena u Bruxellesu – rekao je Damir Kužir, tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave o proceduri koja je prethodila laskavoj tituli – Europski grad sporta.

                         Robert Murić je sportski ambasador Lepoglave

Dodjela priznanja – Europski grad sporta, na svečanosti u Bruxellesu, bila je prigoda za susret čelnika Zajednice sportskih udruga Lepoglave s predstavnicima drugih gradova koji nose ovaj prestižni naslov, te za prezentaciju sportskih projekata u Lepoglavi i bolje međunarodno povezivanje sportske Lepoglave s drugim europskim gradovima u mreži ACES-a Europa.

No, Projekt Sportsko – rekreacijskog centra u Lepoglavi, vrijedan gotovo 3 milijuna eura, izaslanstvo Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave predstavilo je i u Amsterdamu. Na sastanku s Hermanom Pinksterom, klupskim menadžerom Nogometnog kluba Ajax, od kluba s jednom od najboljih nogometnih škola na svijetu, tajnik Zajednice sportskih udruga Damir Kužir i bivši predsjednik Zajednice Stjepan Ficko, zatražili su podršku pri apliciranju projekta vezanih uz razvoj sporta na fondove Europske unije. Sastanak u sportskom kampu Ajaxa u Amsterdamu realiziran je zahvaljujući Robertu Muriću, nogometašu amsterdamskih kopljanika, koji je karijeru započeo upravo u Otvorenoj zabavnoj školi nogometa u Lepoglavi. Ovaj krilni napadač Ajaxa postao je tako – ambasador lepoglavskog sporta.

- On je primjer koji najbolje potvrđuje našu strategiju, koju je prepoznao i ACES Europe dodijelivši nam titulu Europski grad sporta, da stvaranjem uvjeta za sportske aktivnosti djece i mladih, te organizacijom sportskih manifestacija, kakva je naša Otvorena zabavna škola nogometa, populariziramo sport, ali i da pomognemo da neki od njih postignu i najviše domete u vrhunskom sportu, kao što je to uspjelo Robertu Muriću – istaknuo je Stjepan Ficko tijekom susreta s mladim nogometašem u njegovom novom amsterdamskom domu.

 

 

         

      

Print

Documents to download

Name:
Email:
Subject:
Message:
x