Europski tjedan sporta i Hrvatski olimpijski dan 2016

Europski tjedan sporta i Hrvatski olimpijski dan 2016

U programu kojim je i ove godine obilježen Europski tjedan sporta i Hrvatski olimpijski dan sudjelovalo gotovo tisuću mališana

Više od tisuću učenika i učitelja  osnovnih škola te djece i teta iz dječjih vrtića s područja Grada Lepoglave sudjelovalo je u programima koje je Zajednica sportskih udruga grada Lepoglave organizirala od 10. do 17. rujna, povodom ovogodišnjeg Europskog tjedna sporta.

- Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe, pa je kampanja i za ovogodišnji Tjedan sporta održana pod motom - „#BeActive, kako bi se istaknula važnost redovne tjelesne aktivnosti, ne samo tijekom tog tjedna, nego i cijele godine. Budući da smo prošle godine postigli izniman uspjeh s organizacijom ove priredbe, jer je u nizu sportskih i rekreacijskih programa koje smo realizirali tijekom Europskog tjedna sporta sudjelovalo gotovo dvije tisuće sudionika svih naraštaja, od djece vrtićke dobi do seniora, ove smo godine posebni naglasak usmjerili prema najmlađima, želeći ih na taj način potaknuti na tjelesnu aktivnost i boravak na otvorenom, te u njima što ranije probuditi ljubav prema sportu, sportskim aktivnostima i zdravom načinu života. Nedostatna tjelesna aktivnost, posebice djece, predstavlja veliki javno zdravstveni problem u svim europskim državama i sigurno je jedan od najvećih izazova današnjice. Mi smo, kao Europski grad sporta, prihvatili taj izazov i uz podršku Grada Lepoglave, ali i cijele društvene zajednice, od dječjih vrtića, osnovnih škola, sportskih klubova i udruga, ponovno organizirali široku akciju kojom smo baš svu djecu željeli potaknuti na fizičku aktivnost. Program „#BeActive smo tako tijekom Europskog tjedna sporta organizirali u Lepoglavi, Višnjici, Kamenici i Žarovnici, a posebno smo bili zadovoljni odazivom učenika osnovnih škola za koje smo organizirali i uspon na Ivančicu i Ravnu goru – istaknuo je Damir Kužir, glavni tajnik Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave, te podsjetio kako je 25. svibnja Lepoglava sudjelovala i u međunarodnom natjecanju - TAFISA World Challenge Day, čime je još jedanput dokazala kako ju je TAFISA,  međunarodne organizacije «Sport za sve», s pravom prepoznala kao pravi sportski grad.

            Sustavne aktivnosti u promicanju sporta i rekreacije

Ovu akciju ponovo je podržao i Grad Lepoglava, čiji se gradonačelnik Marijan Škvarić priključio učeničkoj koloni koja je iz Lepoglave krenula put vrha Ivančice.

- Ovaj sportsko – rekreacijski program u Lepoglavi ne provodimo stoga što smo prošle godine nosili titulu – Europski grad sporta, već je ona prije svega dio višegodišnjih, sustavnih aktivnosti na promicanju sporta i rekreacije za sve naše građane, na cijelom području Grada Lepoglave. Sport i rekreacija trebaju biti dostupni svima, jer tjelesna aktivnost i zdravi način života značajno pridonose prevenciji mnogih bolesti i pozitivno utječu na kvalitetu života svih generacija. Istaknuli smo kako želimo da Lepoglava bude zdravi grad, grad u kojem će svi, od najmlađih do najstarijih stanovnika, imati mogućnost za rekreaciju i bavljenje sportom. Grad godinama ulaže značajna sredstva u sportsku infrastrukturu, koju ravnomjerno razvijamo na cijelom području Lepoglave, u skladu s mogućnostima Grad pruža podršku našim sportskim klubovima i udrugama, i na mnoge druge načine potiče aktivni život naših građana. S pravom možemo reći kako je Lepoglava pravi sportski grad, što je potvrđeno i ovoga puta, budući da su se u program u velikom broju uključili učenici naših osnovnih škola i djeca iz naših dječjih vrtića. Bavljenje sportom ili nekim od oblika sportske rekreacije doprinosi njihovom zdravlju, ali i oplemenjuje i obogaćuje njihove živote, stoga će Grad Lepoglava i nadalje poticati, razvijati i pomagati ovakve hvalevrijedne akcije koje našu Lepoglavu čine dokazano sportskim i zdravim gradom - naglasio je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave, te zahvalio svima koji su sudjelovanjem u programu Europskog tjedna sporta još jedanput potvrdili kako je Lepoglava grad koji ima sigurnu sportsku budućnost.

                            U programu sudjelovala sva školska djeca

Ovogodišnji Europski tjedan sporta bio je posebice usmjeren na programe vezane uz hodanje i boravak u prirodi, pa je i Zajednica sportskih udruga grada Lepoglave organizirala uspon na Ivančicu i Ravnu goru za učenike svih osnovnih škola s područja Grada Lepoglave.

- Da bi kod djece potaknuli svijest o važnosti redovne tjelesne aktivnosti i želju za bavljenjem nekim sportom ove smo godine organizirali za djecu primjerene pješačke ture. Na taj smo način u program aktivno uključili baš svu djecu, što nije slučaj kod primjerice, sportskih igara s loptom, gdje tek nekolicina njih aktivno sudjeluje, dok oni manje spretni ili zainteresirani uglavnom statiraju ili stoje po strani. Bilo je dakle, važno da na taj način baš sva djeca dožive iskustvo kretanja i boravka u prirodi, bez imperativa pobjede i rezultata, te da na taj način učine prvi korak koji će ih potaknuti da se odluče za aktivno bavljenje nekim sportom i zdravi životni stil već od najranije dobi – rekao je Damir Kužir te podsjetio kako ovakvi programi pomažu u pravilnom razvoju djece i usvajanju zdravih životnih navika te značajno pridonose prevenciji ovisnosti i drugih neprihvatljivih oblika ponašanja.

- Program „#BeActive smo tijekom Europskog tjedna sporta organizirali u Lepoglavi, Višnjici, Kamenici i Žarovnici, a posebno želim istaknuti izniman interes i spremnost na suradnju pokazanu do strane svih ravnatelja osnovnih škola i vrtića sudionika manifestacije - rekao je Damir Kužir.         

- Sport i rekreacija trebaju biti dostupni svima, jer tjelesna aktivnost i zdravi način života značajno pridonose prevenciji mnogih bolesti i pozitivno utječu na kvalitetu života svih generacija. Istaknuli smo kako želimo da Lepoglava bude zdravi grad, grad u kojem će svi, od najmlađih do najstarijih stanovnika, imati mogućnost za rekreaciju i bavljenje sportom – naglasio je gradonačelnik Marijan Škvarić         


Print